Lichaam en geest beïnvloeden elkaar

Op dit moment wordt er veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar de wisselwerking tussen lichaam en geest, vanuit verschillende invalshoeken. Er worden steeds meer nieuwe ontdekkingen gedaan en één ding staat vast: Lichaam en geest beïnvloeden elkaar wederzijds en kunnen elkaar namelijk ook helpen.

Vrijwel iedereen kent voorbeelden van de nauwe relatie tussen lichaam en geest. Die stelt dat je door positief te denken zelfs kanker zou kunnen genezen dus positieve gedachten zorgen voor een positieve stemming en negatieve gedachten zorgen voor negatieve stemming. Je lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dus ben je mentaal en fysiek in balans? Dan zit je lekker in je vel, zit je vol energie en heb je zin in het leven.

Maar raakt het evenwicht verstoord? Is er sprake van miscommunicatie tussen je lichaam en geest? Dan merk je dat vroeg of laat, je omgeving soms vlugger dan jij zelf. Zo kan stress je lichamelijk ziek maken en door lichaamsbeweging kan je stress verminderen. De kwaliteit van je leven wordt bepaald door de kwaliteit van je gedachten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat onze gedachten ons letterlijk ziek kunnen maken, ze zijn gif voor het lichaam. En positieve gedachten werken helend en zorgen ervoor dat je snel in een positieve stemming komt. Want onze stemming stuurt ons gedrag. Heb je al een hele dag pech? Werkt er niks mee, voel je je geïrriteerd, nijdig of verdrietig? Zet dan muziek op en dans, schud al de ergernis af of doe 10 push ups en loop een toerke buiten. Jouw stemming zal daarna wel anders zijn.

Een aantal tips voor een gezonde balans tussen lichaam en geest:

1. Sport regelmatig

Sporten is gezond. Het geeft je energie, zorgt dat je lichaam in vorm blijft en maakt je gelukkig. Lichaamsbeweging helpt namelijk bij geestelijke en lichamelijke stressklachten. Wanneer je een halfuur matig tot intensief sport dan maak je endorfine aan die de stresshormonen tegengaan en je eveneens een fijn gevoel geven. Kom in beweging en bevorder je fysieke en mentale welbevinden. Ervaar het zelf!

2. Pak je nachtrust

Voldoende nachtrust nemen is belangrijk. Pakweg 7 à 8 uur per nacht slapen, is goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Tijdens je slaap verwerk je onder andere wat je de hele dag opgenomen hebt van informatie. Verder vernieuwen je lichaamscellen zich en worden giftige stoffen uit je lijf verwijderd. Zo laad je je batterij op voor de nieuwe dag. Met voldoende nachtrust sta je vitaal op.

3. Kook gezond en gevarieerd

Schrap afhaal- en kant-en-klaarmaaltijden want die zijn ongezond; te zout en te vet. Bovendien bevatten ze weinig essentiële mineralen, vitamines en andere belangrijke voedingsstoffen en daar gaat je lichaam van haperen. Eigenlijk net als een automotor die onvoldoende brandstof krijgt. Kook je eigen maaltijden, want voeding is de brandstof voor je body en mind. Gebruik verse (biologische) groenten, fruit en volle graanproducten. Kies voor gezonde vetten, drink veel water, zo’n anderhalf liter per dag. Wees matig met alcohol, frisdranken en koffie.

4. Zoek een hobby

Uiteraard mag ontspanning niet ontbreken als je je geest en lichaam gezond en in balans wilt houden. Zo verzet je je geest door leuke dingen te doen, maar ook zorgt het voor plezier, geeft voldoening en energie. Daarom is een hobby hebben zo fijn. Of het nu lezen, sporten, tuinieren, muziek beluisteren, dansen, wandelen of wat dan ook is. Dus? Doen! Een hobby zoeken of oude passie oppakken. Je eigen talenten ontdekken.

5. Omarm meditatie of yoga

De meeste mensen nu leven teveel in hun hoofd, het is heel belangrijk om je hoofd leeg te maken. Om drukte in je hoofd te bestrijden en spanningen in je lijf tegen te gaan, helpen ademhalingsoefeningen, meditatie- en/of yogaoefeningen. Want, je maakt je hoofd leeg en leeft meer in het hier en nu.

6. Voorkom negatief denken

Heb je de neiging snel te piekeren? Stop daarmee. Het kost niet alleen veel energie, maar remt ook je goede gezondheid af. Negatieve gedachten maken je immers somber, verstoren je nachtrust, maken je geestelijk en lichamelijk moe, verlagen je weerstand, verhogen je bloeddruk, zorgen voor maagklachten enzovoort. Focus je liever op de positieve zaken in je leven; de dingen die allemaal goed gaan. Realiseer je daarnaast dat er voor elk probleem een oplossing is. Probeer elke negatieve gedachte te vervangen in een positieve, leer het anders te bekijken. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel goed voor een gezonde balans.


7. Investeer in je relaties

Goede sociale contacten zijn belangrijk voor je gezondheid. Sta je op goede voet met je familie? Heb je iemand waar je op kan rekenen, om lief en leed mee te delen, je hart te luchten en om oplossingen te vinden voor problemen? Dat helpt mentale spanningen en daarmee samenhangende lichamelijke ongemakken tegen te gaan. En… het is natuurlijk ook gewoon gezellig om met vrienden samen te sporten of gezond te koken.

8. Stel jezelf doelen

Het hebben van een doel stimuleert en zet aan tot actie. Elk dag zet je een stapje in de richting van je droom. Dat voelt goed en motiveert. Geeft je energie en voedt je zelfvertrouwen. Zo zit je lekker in je vel, lichamelijk en geestelijk. En om die gezonde balans te bewaren, zorg je goed voor jezelf. Je eet gezond, doet aan sport, onderhoudt je sociale contacten en pakt bijtijds je ontspanning en nachtrust. En dit stimuleert je nog meer om voor je doel te gaan. Wat is jouw doel?

Scroll naar boven